maanantai 19. syyskuuta 2011

HDMI, ARC & CEC

Vasta kantapään kautta puolivahingossa opin että maagiset lyhenteet HDMI, ARC ja CEC olivat niitä uudistuksia jotka kuvittelinkin keksityn näiden reilun kymmenen vuoden aikana kun olin pihalla alan kehityksestä. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani kirjoitin, halusin siis yksinkertaisen tavan parantaa television ääntä (ja siis yksinkertaisen nimenomaan päivittäisessä käytössä).

HDMI on varmaan useimmille tuttu liitäntä jolla nykyaikaiset teräväpiirtokuvaa tukevat laitteet liitetään toisiinsa. Liitäntä välittää myös monikanavaäänen digitaalisena.

ARC on puolestaan äänen paluukanava HDMI-kaapelissa (ARC - Audio Return Channel). Paluukanavan avulla TV ja AV-vahvistin toimivat yhdessä siten että ääni voi siirtyä sekä vahvistimesta TV:hen päin että myös päinvastoin ilman erillistä (optista) äänikaapelia.

CEC puolestaan on lyhenne sanoista Consumer Electronics Control ja se mahdollistaa standardin tavan komentaa toisia laitteita HDMI-kaapelin kautta, esimerkiksi vahvistin osaa ottaa komentoja vastaan TV:ltä.

Käytännössä tämä monimutkaiselta kuullostava asia tarkoittaa kolmea asiaa:
  1. TV osaa käskeä vahvistimen päälle ja pois samalla kun TV käynnistyy tai sammuu
  2. TV osaa säätää AV-vahvistimen äänenvoimakkuutta
  3. Molemmat ominaisuudet toimivat TV:n omalla kaukosäätimellä. Pelkkää TV:stä tulevaa ääntä toistettaessa vahvistimen kaukosäädintä ei tarvita lainkaan.
Näin jälkikäteen tuntuu vähän oudolta että kukaan ei osannut minulle tätä kertoa etukäteen vaikka yritin tällaista toimintoa kysellä. Ei kodinkoneliike, ei kotiteatteriin ja Hi-Fi:in erikoistunut liike eikä edes netin vekottimiin ja niihin liittyviin kysymyksiin erikoistunut sivusto osannut auttaa. Ehkä en vaan osannut kysyä oikein.

Sitten kun laitteet oli vihdoin kotona niin yrityksen, erehdyksen ja netin avulla asia alkoi pikkuhiljaa selvitä. Asiaa ei suinkaan helpota se että jokainen laitevalmistaja on varmuuden vuoksi vaihtanut CEC-nimen tilalle oman kaupallisen nimensä, Panasonicilla se on esimerkiksi Viera Link, Samsungilla Anynet+, Sonylla Bravia Link ja Bravia Sync.

Aluksi kytkin Elisa Viihteen digiboksin ja Boxee Box:in Denonin AV-vahvistimeen. Tämä on kai se perinteinen tapa, AV-vahvistin toimii kaiken kuvan ja äänen "keskuksena" ja lähettää sitten valitun kuvalähteen kuvan TV:lle ja valitun äänilähteen kaiuttimiin. Tästä aiheutuu kuitenkin pari pientä ongelmaa: ensinnäkin nyt vahvistinta joutuu oikeasti käyttämään; siitä pitää aina valita kuva- ja äänilähde. Toisekseen kun tähän yhdistää sen että joskus haluaa myös katsoa TV:tä sen omalla virittimellä niin edellisen lisäksi joutuu säätämään myös TV:n kuvalähdettä sen oman virittimen ja AV-vahvistimelta tulevan kuvan välillä. Ei oikein hyvä, vaatii paljon yleiskaukosäätimen konffaamista eikä todennäköisesti sittenkään toimi 100%:sti.

Niinpä mietin asian toisin. Myös TV:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa kuten vahvistimessakin joten yhtä hyvin voin laittaa digiboksin ja Boxeen kiinni suoraan telkkariin. ARC huolehtii sitten aina siitä että kaikkien laitteiden ääni välittyy vahvistimelle ja sitä kautta ulkoisiin kaiuttimiin. Muutin kytkennät näin ja nyt toimii kohtuu hyvin. Ohjelmoin vielä Logitechin kaukosäätimeen TV:n katselun ja Elisa Viihteen katselun ja pääsin näin eroon Elisan digiboksin surkeasta kaukosäätimestä. TV:n kaukosäädin jäi vielä ainakin toistaiseksi olohuoneen pöydälle toisaalta siksi että se on ihan hyvä ja toisaalta siksi että kuten tavallista, Logitechin ohjain ei aina toimi oikein.

5 kommenttia:

  1. kiitos hyvistä vinkeistä!! Jee, pelastit perheriidalta! Terveisin : iloionen mummeli

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Kiitos tiedoista. En tiennyt minäkään noista erilaisuuksista kun on kyse kotiteatterin ja SMART TV:n yhdistämisestä. Pääsee vähemmillä kaukosäätimillä. On minullekkin tullut vikaostoksia. HDMI liitin olikin erinlainen toisesta päästä joka oli tarkoitettu videokameralle. Tarkkana pitää olla kun menee niitä itse valitsemaan kaupan hyllyltä.

    VastaaPoista
  3. Noi ajatukset käyttää televisiota ohjelmalähteen valitsimena on ihan harkitsemisen arvoinen asia, mutta siinä on yksi mutta: Saatko ARC:n kautta muuta, kuin stereoääntä ulos? Ymmärtääkseni televisiot downmiksaavat kaikki aidot monikanavaiset äänet stereoksi ulostuloihinsa. Eli homma toimii niin kauan hyvin, kun ei tarvitse aitoa monikanava ääntä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos anonyymi tuosta tiedosta, se oli minulle uutta. Oma setuppini kun on pelkkä stereo niin en ole tuota käytännössä huomannut. Jos televisiosi ei tue monikanavaäänen läpivientiä ARC:n kautta vaihtoehtona voi kokeilla optista kaapelia TV:n ja vahvistimen välillä.

    VastaaPoista
  5. Moro. Oisko sulla tietoa miksei tv ei tunnista digiboksia hdm-piuhalla, scartilla toimii. TV, BOKSI, PS3 ja KOTITEATTERI kytketty yhteen. Scartilla kun liittää boksin ja tv:n, kotiteatterin ohjaus toimii. Sammuu/käynnistyy tv:kaukosäätimellä. Kun liittää boksin ja tv hdmi:llä, ohjaus ei enää toimi.TV on Sony Bravia, kotiteatteri myös Sony. Asetukset katsottu läpi ja en niissää mitään ongelmaa nähnyt. Olisi kiva vain käyttää tuota hdmi piuhaa kerran on hd boksikin... Ja yhdellä kaukosäätimellä pärjäisi aika hyvin..

    VastaaPoista